Taxens Dag 2019, en berättelse i ord och bild

Söndagen den 9 juni 2019 arrangerade Östsvenska taxklubben Taxens dag i de alltid lika trevliga miljöerna på Ulriksdals slottsträdgård.

Det blev en välbesökt dag där nya och gamla taxägare samlades för att göra roliga saker tillsammans med sin älskade tax. Även besökare som inte hade tax hittade dit och höll med om att det är tax man ska ha!

I vårt informationstält pratades det både spår, drev och grytjakt. Anders och Leif pratade sig varma om de olika jakterna som taxen är perfekt att användas för. Även för den som inte jagar själv så finns spårproven. Herrarna gick igenom hur de går till och besökarna fick känna på klöv och se hur man blodar. De nya taxägarna fick även information om Östsvenskas väldigt populära spårkurs som arrangeras i mars månad varje år.

Anki Ekelund hade satt upp en prova-på bana i rallylydnad och hade inte en lugn stund. Med pedagogisk metodik gick hon först igenom upplägget med husse och matte för att de själva sen ska kunna banan med sin tax. Rallylydnad är en rolig tävlingsform där kontakten med sin tax är det viktigaste.

För den hungriga serverade Helen och Anders alltid lika goda och vällagade hamburgare och korv med bröd. För den inte lika hungriga fanns kaffe och fikabröd för en rimlig peng i vårat tax-café. De hade även ett lotteri med ett dignande prisbord.

Hos Nadine fick de barn som ville få sina ansikten målade i olika motiv. Lejon var det mest populära motivet som de flesta barn ville få målade och vem vill inte vara ett lejon? Nadine höll även i barn med hund där fem deltagare gjorde sitt allra bästa och debuterade i utställningsringen. Efter önskemål så kommer vi nästa år även att arrangera gubbe med hund! Vi tror att det kan bli ett nytt och vinnande koncept i taxvärlden.

En som höll ihop anmälningarna och även informerade om taxen i stort i samt om utställning informationstältet var Monica. Det var hon som guidade deltagarna rätt när de ville delta i vår inofficiella utställning och ringträning.

Just ringträningen var även den ett populärt inslag där även de som inte ville ställa ut fick träna på att visa upp sin hund. Vi hoppas att även de snart vågar sig ut i utställningsringen.

Den inofficiella utställningen blev en stor succé där både nya och rutinerade handlers visade upp sina älskade taxar. Domare Susanne Segersten bedömde alla olika varianter som finns i taxfamiljen och för dagen var det långhåriga normalstora taxar som drog det längsta strået. Fyra stycken på blev Top 4 placerade! Strax efter och på delad femte plats fann vi korthårsdvärgen Taxi, långhåriga normalstora Wilde och strävhåriga dvärgen Lucy.

Vi hoppas att vi får se och träffa er alla igen på vår höstutställning den 24 augusti på vackra Ulriksdal. Välkomna!

(Alla bilder är tagna av Maria Löfgren förutom bilden på Barn Med Hund som är tagen av Anders Wahlberg)

Finaltävling

Här tar domaren Susanne Segersten ut placeringarna på finaltaxarna.

BIS 4 blev Possa, långhårig normalstor tax. Ägare Mia Nordgren

BIS 3 blev Lilja, långhårig normalstor tax. Ägare Elisabeth Lennartsdotter

BIS 2 blev Queen, långhårig normalstor tax. Ägare Sanna Lahenvirta, visad av Nadine Sverkersson

BIS 1 blev Elsa, långhårig normalstor tax. Ägare Elisabeth Lennartsdotter, visad av Sanna Lahenvirta

BIS valp blev Xena, strävhårig normalstor tax. Stolt ägare är Sussi Wellgren

Vinnare av Barn Med Hund blev Dexter med taxen Gabbe

Långhårs gänget i taxhagen ställde mer än gärna upp på att busa med andra valpar, låta sig klappas och kelas med av besökare.

Så här fint står Benke efter att Lina hjälpt till.

För den som är ny i utställningsringen höll Lina Vidlund i utställningsträning och kom med råd.

I informationstältet fick man svar på de flesta frågor som kunde tänkas ställas om taxen! Monica Vahlberg, Leif Rohlin och Anders Vahlberg pratade med många nya, gamla och nyfikna taxägare.

Ann-Sofie Mendoza visade trimning och kunde hjälpa till med att klippa klor för en billig peng.

Nadine gjorde ett fantastiskt jobb och så här fin kunde man bli om man ville bli målad..

Ansiktsmålningen för barnen var ett uppskattat inslag och det var inte lätt att välja vad man ville bli.

Ett dignande prisbord för de som köpt lotter.

Två härliga strävhårig taxar som inte var betrodda att springa lösa. Eller så kan det vara så att resten av Östsvenskas styrelsen inte ville höra på Anders horn när han ska försöka kalla in dom… Vi vet ju alla att en tax kommer inte förens den är klar med det den håller på med.

I vårt tax-Café kunde man bland annat köpa en korv med bröd och för de lite med hungriga fanns det hamburgare. Självklart serverade Helene Redving även kaffe, kaka och dryck för den som önskade. Till sin hjälp hade hon sin ständiga Anders Hansson.

Taxi njuter av solen och försommarvärmen i gräset med sin matte Ida och husse Adam.

Exempel på hur tvärt en tax ska svänga i rallylydnad.

Prova på banan för rallylydnad var välbesökt och Anki Ekelund hade inte en lugn stund. Det gäller att få både taxar och hussar/mattar hålla rätt kurs i banan.

Glada och spände ägare får sin älskade tax bedömd av Susanne Segersten i den inofficiella utställningen. Ett ögonblick i taxens liv som självklart ska dokumenteras med bild till familjealbumet.