Spårkurser – Våren 2023

Spårkurser

Vårens spårkurs genomförs tre lördagar i mars och april 2023 (18 och 25 mars samt 1 april). Information om kursinnehållet finns på vår hemsida under viltspår. Anmälan öppnar 1 februari och vi tar emot max 30 hundar. Kursen riktar sig till hundägare med målet att kunna träna sin egen hund. Hundägare som tidigare inte gått kursen har företräde. Kursen kostar 1000 kr. Mer information kommer löpande att finnas på vår hemsida och FaceBook.

Träningsgrupp inför SM i viltspår är en ny kurs som riktar sig till er som vill kvalificera er för SM. Hunden behöver ha minst ett förstapris för att få vara med. Vi kommer att träna på de svåra delarna i ett öppenklass spår och vi planerar för två träningstillfällen under våren. Mer information kommer på vår hemsida och på FaceBook.

Klubben kommer att genomföra uttagning till SM för kvalificerade hundar den 11 juni, hundar som inte varit med i träningsgruppen kommer också att kunna delta. Särskild kallelse till uttagningen, ingen anmälan.

SM genomförs 6 augusti och det är Östsvenska Taxklubben som är arrangör.

Spårdomare

Klubben behöver flera spårdomare och är du intresserad skall du kontakta Håkan Sjöberg (hakan.n.sjoberg@gmail.com). Du behöver ha erfarenhet av viltspår med egen hund, jakt och eftersök samt jägarexamen.

 

Spårkursen – Målsättning

Kursen är inriktad på att hjälpa er som är nya hundägare eller har hundar som skall gå sitt första anlagsprov att komma väl förberedda till ett spårprov. Tidsmässigt är det tänkt att ni skall kunna starta på vårt ordinarie prov 21-24 april.

Spårkursen – Omfattning

Kursen genomförs vid tre tillfällen med nedanstående omfattning och innehåll. Självstudier och övningar ingår som en del i kursen.

Del 1: Väcka intresse för klöven

Att hunden har intresse av att hitta klöven är grunden för att den skall vilja följa ett spår. Det första kurstillfället ägnas därför åt övningar för att hunden skall gilla klöven, vilja hitta den och att kunna följa ett kortare blodspår som leder till klöven.

Vi kommer att ha teorigenomgång där vi går igenom hur man lägger ett spår och hur det skall läggas för ett anlagsprov. Det här är en förberedelse för kommande pass. Ni kommer att få en klöv att ta med hem för att träna på egen hand.

Del 2: Följa ett spår

Nu kommer hunden att få följa ett lite längre blodspår och vi provar att lägga till vinklar och bloduppehåll. Spåren anpassas utifrån hur det gick för hunden vid första kurstillfället.

Vi tränar hur man som hundförare ger ”lågmält stöd”, hanterar en viltstörning och vi kommer under lugna former genomföra skottprövning.

Teoridelen omfattar tävlingsregler och bedömningsprinciper.

Del 3: Klara ett spår

Vid det här kurstillfället kommer hundarna att få gå ett anlagsspår. Hundförarna skall lägga ett spår som motsvarar anlagsklass och sedan följa en annan hund som går spåret. Att ge sin uppfattning om hur hunden klarat spåret är hundförarens examen på kursen och en grund för att själv öva sin hund. Givetvis skall alla hundar få gå ett anlagspår och även hundföraren skall agera i spåret.

Vi kommer att gå igenom hur man anmäler till ett anlagsprov och varje ekipage kommer att få förslag på fortsatt träning och vad man bör tänka på och kanske förbättra.